Calendula

De Nederlandse benaming voor Calendula Officinalis is Goudsbloem, een eenjarige plant die het hele jaar door bloeit. 'Calendula’ betekend in het Latijns 'de eerste van de maand’. 'Officinalis’ betekent 'uit de apotheek'.

Calendula Officinalis is een veelzijdig geneeskrachtig kruid die vooral bekend staat als wondhelend en ontstekingsremmend. Het is dan ook een van de beste kruiden voor de lokale behandeling van huidproblemen. Calendula is de ideale eerste-hulp-behandeling voor kleine verbrandingen en schaafwonden, en wordt dan toegepast als een lotion, een pleister of kompres.
Calendula kan veilig gebruik worden bij ontstekingen, of die nu te wijten zijn aan een infectie of aan fysiek letsel. Het helpt bij kleine oppervlakkige wondjes, maar ook bij grote, rauwe, ontstoken en etterende wonden.

Daarnaast heeft Calendula de eigenschap om door ziekte veranderd weefsel te normaliseren. Daarom kan het bij consequent gebruik zelfs helpen bij oude wonden en littekens.
Ten slotte heeft Calendula duidelijke schimmelwerende eigenschappen, werkt het bloedstelpend en voorkomt het infecties, bloedvergiftigingen en ontstekingen.

Over Calendula zijn diverse studies gedaan die de werking wetenschappelijk bevestigen.